

Din când în când mai vorbim despre un subiect care ne privește pe toți, și anume risipa alimentară. Noi suntem de-a dreptul îngrijorați de statistici. Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) aproximativ o treime din mâncarea produsă pentru consum ajunge la gunoi. Da, ai citit bine! Asta înseamnă nu doar pierderi economice, ci și un consum inutil de resurse – apă, energie, terenuri agricole. Dar există soluții practice care pot face o diferența, cel puțin noi pe acestea le-am identificat că fiind la îndemăna noastră. Cu siguranță sunt și altele și suntem tare curioși ce alte abordări ai mai întâlnit.
1. Reducerea risipei alimentară și a resursele naturale
Un pas firesc și esențial, este să alegem produse locale, acolo unde se poate. Pe lângă faptul că sunt mai gustoase și mai sănătoase, reduc și emisiile de carbon prin eliminarea transportului pe distanțe mari. De asemenea, metode precum compostarea resturilor alimentare pot face minuni pentru mediu.
Așa a luat naștere și SELO.ro, un brand care a reușit să salveze sute de kilograme de roșii și să le transforme în produse delicioase, cu misiunea de a continuare cât mai multe legume.Tot mai mulți oameni devin interesați de astfel de inițiative, ceea ce înseamnă că viitorul arată promițător pentru mâncarea locală și sustenabilă, iar prin puterea exemplului ne propunem să îi încurăjam pe toți cei care încă se îndoiesc că acest model funcționează.
2. Agricultura regenerativă – viitorul pe care trebuie să-l adoptăm
Schimbările climatice ne dau mari bătăi de cap, mai ales în agricultură, iar soluția pe termen lung, din punctul nostru de vedere, este agricultura regenerativă, care presupune o abordare holistică ce urmărește refacerea sănătățîi solului, creșterea biodiversității și îmbunătățirea ciclurilor naturale. Cum funcționează? Simplu: rotația culturilor, utilizarea compostului și evitarea arăturilor intensive. Rezultatul? Culturi mai sănătoase, fără pesticide în exces și un ecosistem echilibrat. Totul pentru un mediu mai bun și pentru o hrană mai sănătoasă!
3. Susținerea producătorilor locali
Dacă îți place să mănânci bine, susținerea producătorilor locali este cheia. Cumpărând produse locale, nu doar că ai parte de gust autentic, dar sprijini și economia comunității. În plus, tradițiile gastronomice sunt păstrate și promovate, ceea ce face că bucătăria noastră să devină un adevărat brand de țară. Produsele locale sunt mai mult decât mâncare, spun o poveste, sunt o moștenire și un mod de a trăi sustenabil si conștient.
Reducerea risipei alimentare și adoptarea unui stil de viață sustenabil nu trebuie să fie complicate. Prin alegerea produselor locale și reducerea risipei alimentare, contribui activ la un viitor mai sustenabil. Așadar, hai să fim mai conștienți de alegerile noastre și să construim împreună un viitor mai bun pentru noi și pentru generațiile care vin!
În fiecare săptămână, sub umbrela comunității „România cu Bun Gust”, organizăm evenimente dedicate producătorilor locali. Dacă vrei să ni te alături, urmărește-ne pe rețelele sociale!
Leave a Reply